lauantai 7. toukokuuta 2011

Mysmylän suolaiset juustoleivokset - makuina - vuohenjuusto ja sinihomejuusto

Vuohenjuusto- ja sinihomejuustoleivokset
kuvat klikkaamalla suuremmiksi


Näitä suolaisia juustoleivoksia voi tehdä kerralla pariakin eri makua. Itse olen tässä tehnyt vuohenjuustopohjaisia ja sinihomejuustopohjaisia. Näitä leivoksia voi syödä sekä lämpöisinä, että viileinä. Mielestäni maut erottuvat paremmin, kun ne ovat viilenneet tarpeeksi, mieluiten huoneenlämpöisinä, ei kannata laittaa jääkaappiin välillä!


Tarvikkeet 12 kpl, (6 sinihomejuustolla/6 vuohenjuustolla):


Koristeluun:
  • Saksanpähkinöitä tai Pecanipähkinöitä  1 kpl/leivos (tee ylimääräisiä niin on valinnanvaraa)
  • tomusokeria (itse käytän ruokosokerista tehtyä, hiukan maukkaampi ja tummempi)
  • omenasiivuja (vuohenjuustoleivoksiin)
  • tuoreita viikunoita (1 cm siivuina sinihomejuustoleivoksiin)
  • Balsamico crémeä (siirappi balsamiviinietikkaa)
  • lautaselle jotain vihreää, kuten viinirypäleitä
Pohjataikina:
  • 125 g leivontamargariinia tai voita 80 %:sta
  • 3 1/2 dl venhäjauhoja
  • 1/2 tl suolaa
  • 1/2 tl leivinjauhetta
  • 1/2 dl vettä
Perustäyte:
Tee ensin molempiin seoksiin käytettävä perusosa valmiiksi ja jaa tämä kahteen osaan jatkomaustamista varten.
  • 2 kananmunaa
  • 1 dl kuohukermaa (molemmat osat kermaa voivat olla kuohukermaakin)
  • 1 dl ruokakermaa
  • 100 g mozzarella raastetta (joukossa voi olla jotain muutakin juustoa, valmispusseja löytyy (yhteensä hankittava koko määrään 250 g)
  • 1/2 purkkia ricottajuustoa (keventää mukavasti) purkissa 250 g
  • 1/4 tl mustapippuria 
  • viikunahilloa (tärkeä)
Jatko eri täytteiden osalta (sekoita muun täytteen joukkoon kun ensin jaettu kahteen osaan:

Vuohenjuustotäyte:
  • 150 gr raastettavaa vuohenjuustoa
  • kapea vuohenjuustotanko (esimerkiksi Presidentin Chévre tai vastaava), reilu 1 cm kiekko per kuppi

Sinihomejuustotäyte:
  • 150 gr samaa mozzarellajuustoraastetta kuin perusseoksessa on
  • rasvaista sinihomejuustoa, kuten Aura Gold tai Saint Agur reilu 1 cm pala per kuppi
Laita uuni lämpiämään 180 asteeseen

Aloita valmistamalla taikina. Sekoita voi, jauhot, suola ja leivinjauhe nyppimällä taikina sormin tasaisen murumaiseksi. Lisää kylmä vesi joukkoon ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Laita kelmuun ja jääkaappiin odottelemaan.

Laita pölysokeria astiaan ja pyörittele pähkinät siinä, nosta voipaperoidulle pellille ja laita uuniin n. 180 asteeseen paahtumaan. Tarkkaile, etteivät pääse palamaan, sillä niistä tulee makean sijaan vahingossa kitkeriä, jos saavat liikaa väriä. Sokerin ei tarvitse sulaa kokonaan, kunhan pähkinät paahtuvat ja sokeri pysyy pinnalla. Max. 20 min, ota aiemmin ulos jos paahtuvat liikaa! Laita syrjään jäähtymään. Kun otettu pois uunista, nosta uunin lämpö 200 asteeseen.

Sekoita kananmunat, kuohukerma ja ruokakerma, pippuri , ricottajuusto ja mozzarella(sekote)raaste kulhossa tasaiseksi. Jaa tämä kahteen osaan. Lisää toiseen puoleen vuohenjuustoraaste ja toiseen samanverran lisää mozzarellapohjaista raastetta.


Voitele 12 kpl muffinssivuoka voilla (tai tee erissä). Ota taikina jääkaapista ja muotoile siitä tasainen tanko, jonka jaat 12 osaan. Painele osat vuokiin niin, että sitä tulee myös reunoille.
Laita vajaa tl viikunahilloa taikinan päälle pohjalle, asettele pala chévreä 6 kuppiin ja sihihomejuustopalat 6 kuppiin (reilun sentin paksuiset palat) lisää palojen päälle taas viikunahilloa vajaa tl jokaiseen. Lusikoi molempia täytteitä makujen mukaan kupit täyteen.


Paista uunissa 20 minuuttia 200 asteessa, jonka jälkeen ota pois uunista ja asettele sinihomejuustokuppeihin balsamicossa ja sen jälkeen pölysokerissa pyöritelty siivu viikunaa ja vuohenjuustokuppeihin balsamicossa ja pölysokerissa pyöritelty siivu omenaa ja paista vielä 5 - 10 min.

Anna jäähtyä jonkin aikaa, ennenkuin poistat kupeista. Silikonivuoka saattaa olla helpompi poiston suhteen, mutta varovasti esim. veitsen kärjellä reunaa pitkin ja varovaisella nostoliikkeellä kupit nousevat ylös teflonvuoastakin.


Tarjoillaan siis lämpöisinä tai viilenneinä, maut erottuvat paremmin huoneenlämpöisistä leivoksista, joten tunnin lepo ennen tarjoilua huoneenlämmössä on mielestäni parhas vaihtoehto, muista laittaa jokaiseen leivokseen myös karamellisoitu paahdettu pähkinä!







 Juustopiirakka sinihomejuustotäytteellä
balsamicoviikunalla ja karamellisoidulla
paahdetulla pähkinällä koristeltuna


Juustopiirakka vuohenjuustotäytteellä
balsamico-omenalla ja karamellisoidulla
paahdetulla pähkinällä varustettuna


Pohjan reseptiin sain Maku.fi Gorgonzola-viikunapiiras reseptistä, mutta olen muokannut sitä melko paljon. Juustomaut, paahdetut karamellisoidut pähkinät, ricottajuusto ja kuohukerma ainakin ovat omasta hatusta nykästyjä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti