Klikkaa kuva suuremmaksi, tästä näkee koostumuksen! |
Maailman paras kolatahna kondensoidusta maidosta, purkkeineen:
Kondenssimaito-säilykepurkki (myydään supermarketeissa) umpinaisena upotetaan veteen kattilaan ja annetaan kiehua yhteensä kolmisen tuntia, alkuun hiukan reippaammalla lämmöllä ja loppuun, muutaman tunnin, miedommalla lämmöllä. Missään vaiheessa vesi ei saa haihtua pois purkin päältä, vaan sen tulee olla koko keittoajan täysin veden alla. Muuten saattaapi tulla räjähdys... ja sitähän emme halua :D
Purkki kiehumassa huppeluurussa veden alla! |
Aluksi kunnon kiehumista noin puoli tuntia kannen alla (ehkä kansi hiukan raollaan, kun kiehuu oikein voimalla, muista pitää veden määrää silmällä), sen jälkeen lämpöä alemmas, että juuri ja juuri kiehuu (n.8 lämmöllä) vielä pari tuntia kannen alla, jonka jälkeen voi kääntää hellan nollaan ja jättää purkin jäähtymään veden kanssa itsekseen. Käytännössä en ole joutunut lisäilemään vettä kuin vähän, kun olen keittänyt alunperinkin runsaassa vedessä ja pitänyt kantta suurimman osan ajasta kokonaan kiinni. Purkin saa avata vasta kun se on täysin jäähtynyt!
Tällä tavoin keittelemällä muodostuu, kuin itsekseen, maailman paras kolatahna (paksumpaa kuin kastike)!! Olen tätä valmistanut aiemminkin, joten tiedän millainen on lopputulos. Soveltuu erinomaisesti luxuskakkuihin, leivoksiin tai ihan vain paahtoleivälle tai keksille, herkutteluun! Esim. Argentiinassa tätä kutsutaan nimellä dulce de leche, "maitohillo" ja siellä tämä on erittäin "tavallinen" herkku.
Eräs joka seurasi kuvaustapahtumaa, muttei sanut maistaa :/ |
Kondenssimaitohan käy jo sinällään kakkuihin ja leivontaan, mutta vasta tällä tavoin pitkään keittämällä siitä tulee kiiltävää ja ruskeaa kolaa.. ai että se on hyvää ja maailman parasta kolaa (levitettävää toffeeta). Se ei ole mitenkään äkkimakeaa, vaan on erittäin hienostuneen makuista kiiltävää ja .. hmm.. paahtunutta.. :D kokeilkaa ihmeessä itse!
Lisäys 17.04.2011: Laitoin tänään jättilusikallisen tätä tahnaa kahvikuppiin maustamaan, oli hyvää! :D Se ei liuennut sinne nopeasti, vaan oli syötävissä lusikalla pitkään. Sen koostumus notkistui kahvin lämmöstä ja oli entistä ihanamman makuista. Kokeilkaa itse! ;)
Kirjoitan huomisen koko kakusta ihan oman reseptinsä, sen verran voin paljastaa, että siihen tulee itsetehty kakkupohjalevy, marenkilevy, mascarponea, jossa mantelin (marssipaanin) makua, tätä kolaa ja tuoreita mansikoita, sekä pinnalle dajm patukkaa murskattuna. Tästä kakusta kuullaan lisää myöhemmin, otan myös kuvia.
Ruskea osa on marenkia, aika muhkea levy tuli |
Kannattaa kokeilla lisätä kahvin joukkoon maustamaan/maustumaan! Oli namia syödä lusikalla sitä kahvin joukosta makeaa leivonnaista korvaamaan ;)
VastaaPoista