Empanadas CR Mysmylä |
Ollaan tässä lähipiirin kanssa huomattu, että tämä blogi on oiva väline tallentaa reseptejä kaikista lempiruuista. Ovat näin mukana missä ikinä olemmekaan, kaupassa (ostoslista), mökillä tai nuorison saatavilla missä lienevätkin ja haluaisivat kokata kavereineen tuttuja ruokia.
Eilen väkersimme noin 50 kpl jauhelihatäytteisiä Empanadaksia ja aikaa meni muutamia tunteja, mutta oli se kyllä sen arvoista!! Ruokalaji ei ole helppo, joten harjoittelu tekee mestarin. Tarkkoja määriä en osaa edes antaa.. maustuksenkin olen itse säätänyt kokemuksen kautta. Resepti on äitini peruja ja on argentiinalainen versio tätä kautta. Itse olen kuitenkin reseptin muokannut tähän pisteeseen :)
Empanadas ála Mysmylä (n 50 kpl)
Ainekset,
täyte:
800 gr jauhelihaa (sikanautaa tai nautaa)
oliiviöljyä paistamiseen
3 tomaattia
1 iso punainen paprika
2 isoa sipulia
4 valkosipulin kynttä
nippu persiljaa
puoli pakettia rusinoita
3 laakerinlehteä
n 150 gr paprikatäytteisiä vihreitä oliiveja (suolavesi talteen!!)
5 kananmunaa (keitetään kovaksi)
oliivien suolavettä suolaamiseen
Taikina:
Taikina:
3 kananmunaa taikinaan (kokonaiset käy mutta myös 6 keltuaista vaihtoehtona)
valkosipulisuolaa n. 1/2 rkl
8 dl maitoa
jauhoa (8 dl + , lisättävä leipomisen aikana ja vaivatessa, tarkka määrä riippuu leivottavuudesta)
oliiviöljyä 3 - 4 rkl
Maustus/kanaliemi:
kanalientä 8 dl (kuutio ja 8 dl kiehuvaa vettä), johon sekoitetaan
maizena suurustetta pari rkl, että piirakkasisus hiukan sakenee (pysyy paremmin taikinakuiden sisällä leivottaessa)
suola tulee oliivien suolavedestä, jonka käytän pienestä purkista kokonaan, (isommasta osan), suolan määrä tarkistetaan täytteen kokonaan valmistuttua, jolloin voi lisätä esim. valkosipulisuolaa
pippuriseosta (valkopippuri, mustapippuri, maustepippuri) riittävästi!! ;) (suhteessa 1:2:3) yht. 1 kukkura rkl!
1 rkl kukkurallinen sokeria (sekoitan siis kaikki mausteet lihaliemeen, jotta hulahtaa joka paikkaan ja imeytyy ruokaan piirakoiden sisällä)
VALMISTUSVAIHEET:
Valmista taikina ensin, jotta se ehtii hieman tekeytyä jääkaapissa ennen leipomista!
Taikina on eräänlainen pastataikina, eikä sen tarvitse kohota uunissa, joten kohottajaa ei siihen lisätä. Maito ja kananmunat ensin sekaisin tasaiseksi, sitten suola ja tämän jälkeen aletaan lisätä jauhoja. Taikinasta pitää tulla kiinteä pallura, jota kannattaa jonkin aikaa vaivata sen kiinteydyttyä. Loppuvaiheessa lisään oliiviöljyn sekaan, jolloin taikinaa voi alkaa vaivata käsin. Kun se on kiinteä pallo, laitetaan se kelmun alle jääkaappiin piirakoiden sisuksen valmistumisen ajaksi.
Valmista kanaliemi ja mausta se yllä olevien määrien mukaan.
Keitä kananmunat koviksi ja jätä odottamaan silppuamista, lisätään täytteeseen vasta ihan loppuvaiheessa
Paista sipulit ja silputtu/puristettu valkosipuli pannulla oliiviöljyssä matalahkolla lämmöllä, lisää tomaatit, paprikasilppu, saksilla silputtu persilja, rusinat ja laakerinlehdet ja kuullottele vihanneksia pannulla. Siirrä toiseen astiaan odottelemaan.
Lisää pannulle oliiviöljyä ja ruskista jauheliha. Lisää vihannekset takaisin ja sekoita joukkoon lihaliemi maustuksineen. Anna hetki porista ja lisää joukkoon kuutioidut kovaksi keitetyt kananmunat ja siirrä jauhelihaseos hiukan jäähtymään. Tarkista suolan määrä! Itse käytän oliivien suolavettä pelkästään suolaksi!
Taikinan jatkokäsittely ja piirakoiden leipominen:
Jaa taikina 4 osaan, jotta käsittely helpottuu ja vaivaa pallura kerrallaan hieman jauhoja lisäten, tee taikinasta pötkylä josta on helppo leikata tasasuuria palasia. noin 3 cm halkaisijalta oleva pötkylä leikataan noin 3 cm pituisiksi palasiksi, jos haluat hiukan isompia piirakoita tietty palakokoa suurennetaan.
Ota yksittäiset palat ja pyörittele niitten leikkauspintoja jauhoissa, ja taputtele ohuemmiksi pyörtylöiksi. Kun kaikki on jauhotettu, ota yksi ja kaulitse se pyöreäksi, halkaisija noin 15 cm, 3 mm paksuiseksi, lisää hiukan jauhoja jos meinaa puhjeta tai tarttua alustaan. Itse työstän tämän vaiheen PASTAKONEELLA! ;)
Laita pyörylän keskelle rkl, puolitoista, täytettä ja käännä taikina puolikuuksi kiinni niin, että sisus jää sisälle. Painele reunat kiinni sormella pöytää vasten ja ala rullata toisesta reunasta nostaen etusormella yhteen liimattua lievettä toisesta kulmasta ja paina nostettu lieve takaisin liimatun osuuden päälle noin sentin välein.. katso kuvasta millainen reunus kuuluu saada aikaan. :) (Harjoitus tekee mestarin!)
Tee täyttö lautasen päällä niin voit pyörittää lautasta aina sormen edetessä reunalla, se helpottaa kovasti asiaa!!Yhdestä taikinatangosta tulee tämän kokoisesta taikinasta noin 10-14 piirakkaa ja ne mahtuvat yhdelle pellille. Voitele kananmunalla ennen paistoa, niin saat ruskean kiiltävän kuoren! ;)
Pelti uuniin 220 astetta noin 10 - 12 min, uunista riippuen, anna paistua tarpeeksi kauan ja ota ulos kun on nätisti ruskettunut pinta! Kts. kuva.
Älä polta suutasi ;) ovat nimittäin TODELLA HYVIÄ ONNISTUESSAAN!
*klikkaa suuremmaksi* |
http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTXOyeNhj79GsxlmfxeHLOJzV5aaoyG1rxgMqkLtvPefep8eOjZ
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti