lauantai 5. helmikuuta 2011

focaccia - välimerellisin päällystein





Tänään valmistimme kaksi pellillistä Focacciaa Välimerellisin päällystein, yllättävää kyllä, ruoka ei maistu ollenkaan pizzalta ulkonäöstään huolimatta!

Jotta tämäkin ruokalaji säilyisi muistissa, naputtelen tähän valmistusohjeet:

Pohja:


n. 5 dl vettä
pussi kuivahiivaa
1/2 tl sokeria
tl valkosipulisuolaa
loraus oliiviöljyä
durum venhäjauhoja
--


Täytevaihtoehtoja: (tämänpäiväinen)


paprikaa
sipulia
4 valkosipulin kynttä
parmakinkkua
viikunahilloa
vuohenjuustoa
kinkkua
mustia oliiveja
2 anjovis filettä

(muita hyviä täytteitä: artisokan sydämet, italialaiset salamit, homejuusto, viikunasiivut, pistaasipähkinät, simpukat.. kommentteja lisukkeista jos muistatte lisää)
--


Valmista ensin taikina nousemaan, lämmitä vettä hiukan kättä lämpimämmäksi esim. mikrossa ja ripottele hiiva veden pinnalle, ripottele siihen myös 1/2 tl sokeria käynnistämään hiiva, (valkosipuli)suola ja lorauta joukkoon noin rkl oliiviöljyä ja sekoita.


Lisää joukkoon Durum vehnäjauhoja (tekee taikinasta tavallista jauhoa rapsakamman, kun ei muodosta pullavaa sitkoa, jos käytät normi vehnäjauhoja vältä kovaa vaivaamista, jottei synny pullavaa sitkoa). Jauhoa menee muutama dl:ja, jätän taikinan löysähköksi noustatusvaiheeseen. Anna kohota vedottomassa paikassa vähintään vihannesten suikaloinnin ajan.


Nostatuksen jälkeen lisää taikinaan jauhoja sen verran, että alkaa irrota kulhosta, sen ei tarvitse olla ihan "kuivaa ja helposti käsiteltävää" ,koska loppuvaiheessa laitetaan vielä rkl öljyä joukkoon (helpottaa paljon käsittelyä). Löysähköstä taikinasta tulee mielestäni paras lopputulos, todella rapsakka!


Oliiviöljyä pellit ja ala venytellä öljytyilllä käsillä taikinaa pelleille ohuehkoksi (foccaccia saa olla myös paksumpaa, leipämäistä, mutta itse pidän ohuesta ja rapeasta).

Sivele lusikan kuperalla puolella tasainen, ohut kerros viikunahilloa taikinan päälle. Lisää parmakinkku siivut, etteivät ne jää päälimmäisiksi (saattavat kärähtää), lisää nyt muut ainekset niin, että ohueksi leikatut vuohenjuustopalat jäävät päälimmäisiksi. Ne maustavat  siellä sulaessaan muut kerrokset rasvallaan! Kaksi pellillistä kiertoilmauuniin, 200 astetta ensin 10 min. ja sen jälkeen peltien paikan vaihto ja vielä toiset 10 min (vahdi ettei kärähdä loppuvaiheessa). Normi uunissa yksi pelti 225 asteeseen noin 20 min.

Paista riittävän kauan, että pohja ruskettuu ja tulee rapeaksi!



Pohja "kutistuu" rapeaksi riittävästi paistettaessa!

(alempi kuva kalpeahko, kännykällä otettu)


 

2 kommenttia:

  1. Herkkua :) Kiitos ohjeesta taasen!

    VastaaPoista
  2. Arvatkaa kenen kommentti illalla.. "Vieläkö sitä PIZZAA on?".. *pyörittelee silmiä*

    VastaaPoista