sunnuntai 13. lokakuuta 2013

Kreikkalaisen jumalainen herkku - Baklava

Teimme tätä Kreikasta kotoisin olevaa jumalaisen hyvää leivonnaista ensimmäisen kerran Pappamme 80-vee synttäreille kakun kaveriksi. Kyllä nämä antiikin mahtikansat tietävät mikä on hyvää.. Tässä näyttävän ja makuja täynnä olevan herkun ohje, on kokeilemisen arvoinen!!

Ainekset:
Paketti Filotaikinaa pakastealtaasta 450 gr (taikinaa aletaan käsitellä vasta kun taikina on täysin sulanut!!)
Suolaamattomia pistaaseja (muutkin pähkinät käyvät, itse käytän pistaaseja niiden ihanan maun vuoksi) 150 gr, Stockalta saa ostaa ainakin
Voita voiteluun tähän annokseen noin 100 gr sulatettuna
150 gr Voita voiteluun (80 %)
1,5 dl vettä
1,5 dl hienoa sokeria
1 kukkurallinen rkl hunajaa
1 tl kanelia
1/2 tl suolaa
1 rkl sitruunan mehua
2 - 3 rkl appelsiininmehua
2 korkillista vaniljaekstraktia (tai 1 rkl vaniljasokeria)
1 korkillinen manteliekstraktia (ei pakollinen)

Ota taikina ajoissa sulamaan. Murskaa pistaasit ohueksi rouheeksi, voit säästää muutamia puolikkaita tai kokonaisia sinne tänne ripoteltavaksi. Keitä kattilassa kokoon vesi ja sokeri noin 10 min jotta se hiukan sakenee, lämmön voi laskea 7 kieppeille kun on kerran kunnolla kiehunut alkuun, sulata joukkoon hunaja ja anna kiehua vielä muutamia minuutteja. Käännä lämpö pois ja lisää hetken kuluttua kaneli, suola ja muut makuaineet, sekoita. Lisää lopuksi sitruunan ja appelsiinin mehu ja jätä jäähtymään.

Voitele suorakaiteen muotoinen vuoka (20 cm - 30 cm tässä esimerkissä), jos isompi tee hiukan enemmän siirappia. Filotaikina ei mene kokonaan tähän, mutta sitä ei voi säilyttää, eli osa menee ns. hukkaan.

Painele taikina vuokaan niin, että se kiinnittyy voihin, älä välitä vaikka osa taikinasta jää vuoan ulkopuolelle, se leikataan lopuksi pois, sivele pullasudilla tasainen kerros sulaa voita taikinan päälle ja asettele uusi lehdykkäkerros .. kaikenkaikkiaan 8 kerrosta ja päälimmäinen voidellaan vielä voilla. 8. kerroksen päälle levitetään pistaasimurska ja muutamat isommat mahdollisesti säästämäsi palaset ja otetaan yksi taikinalevy, joka voidellaan pöydällä ja kiepautetaan ensimmäiseksi murskan päälle voipuoli alaspäin, voitele myös sen päälipuoli ja jatka taikinan lisäämistä niin, että tulee toiset 8 kerrosta taikinaa.


Leikkaa terävällä veitsellä (vuokaa säästäen, mikäli ei ole lasia) ylimääräiset taikinaliepeet pois ja aseta vuoka 180 asteiseen uuniin
 

perjantai 23. elokuuta 2013

Carcassonne - kahdella tapaa


Carcassonne, France June 2013
Photo:  C  PlunttU 
(Klikkaamalla suuremmaksi)



Enpäs huomannut äsken vilkaista sitä miten pitkään blogini on ollut hengetönnä. Lienee vuosikin vierähtänyt edellisestä blogikirjoituksestani..

Paljon on ehtinyt tapahtua tällä välin. Hyvää ja vähemmän hyvää, mutta keskitytään nyt pelkkään hyvään :)

Aukaisin blogini tänään ajattelematta kirjoittaa, lukaisin sattumanvaraisesti  kirjoitukseni reissustamme Nizzaan. Oli ihmeellisen mukavaa muistella matkaa kirjoituksen avulla, kun aikaa on jo jonkin verran kulunut. Olin jo melkeinpä unohtamassa joitakin yksityiskohtia matkasta. Vaikkei kukaan muu näitä sepustuksiani lukisi, on lähipiirillä edes jokin päiväkirjan tapainen muistia virkistämässä, niin kauan kuin netti pystyssä pysyy ja blogin osoite muistuu mieleen.

Olemme yhä harrastaneet peli-iltoja, pelaten erilaisia lautapelejä kuten mm. Papupeliä ja Carcassonnea lisäosin. Monta peli-iltaa ollaan pähkäilty strategioita ja nyttemmin myös toistemme pelin hankaloittamista, mitä aivan alussa ei tapahtnut. Pelitaidon kehittyessä on selkeästi myös velmummat keinot otettu käyttöön :D 

Koemme tällaisetkin lisäjännitteet hauskoiksi peliominaisuuksiksi, vaikkakin joskus vasta hetken rauhoittumistauon jälkeen. Voi miten onnellinen olenkaan näistä ihmisistä ja ihanista hetkistä heidän kanssaan! Suosittelen lämpimästi seurapelien pelaamista illanvietoissa!

Carcassonnesta saankin sujuvan aasinsillan seuraavaan; matkasimme neljän hengen porukalla tänä kesänä Barcelonaan ja samalla reissulla viikoksi Carcassonneen, Etelä-Ranskaan. Kyse on samasta kylästä, jonka mukaan seurapelimme on muodostunut. Carcassonne on maailman täydellisimmin restauroitu keskiaikainen linna kylineen.

Mikäli haluat lisätietoa kylästä, vilkaise vaikka tätä linkkiä
Carcassonne - virallinen sivusto

Vuokrasimme asunnon linnan muurien laidalta ja teimme päiväretkiä ympäröivään seutuun, keskiaikaisiin kyliin ja tietty itse Carcassonneen. Keskusta on pelkästään kävelyaluetta, joten tutkimme kylää kävellen ja muutaman kerran siellä lounastaen. Saimme tuntea nahoissamme erikoisen seikan tästä kylästä. Se näet sijaitsee kahden eri tuulen reitillä, viileän ja lämpimän. Matkamme aikana puhalteli lähinnä viileä vuoristotuuli, suorastaan yllättävänkin viileä.

Tämä tosin oli tarkemmin ajatellen varsin hyvä asia, sillä yleensä olemme melko samoilla seuduilla matkatessamme joutuneet laskemaan kävelytahtia hellelukemien näännyttämänä. Nyt oli helppo hengittää ja kulkea. Lämpötilat pysyttelivät 21 - 25 välimailla. Koska kävelemme päivittäin 10 - 20 km on tällä suurikin merkitys.

Kohde lunasti kaikki odotuksemme, tai no.. kyllä, kaikki. Odotteluahan sekin oli, kun istuimme kerran ravintolassa 2 h odottamassa ruokamme saapumista pöytään! :) Eli kaikki odotukset lopulta palkittiin. Matkamme paluu viivästyi yli vuorokaudella lentoyhtiön vuoksi, josta saimme ilmoituksen sähköpostiin alkuperäisen kotiinpaluun aattona.

Lopputuloksena olikin yllätykseksemme yli vuorokauden jatkoaika Barcelonassa, iloksemme neljän tähden hotellissa, ruuat ja päivittäiskulut korvattuna. Itseasiassa, tämä ylimääräinen päivä näytti meille täysin toiset kasvot Barcelonasta. Käsityksemme kaupungista sai syvemmän ja monipuolisemman sävyn. Ensimmäisten päivien perusteella en uskonut haluavani ehkä joskus palata, nyt olen toista mieltä.

Barcelona oli hyvin hektinen ja kiireinen. Liikenne oli suorastaan stressaavaa. Liikennevalotkin räpsyivät punaisiksi yllättävän nopeasti keltaisen välähtäessä parit välkyt ja töks! Niissä oli täysin eri flow kun koto-Suomessa. Otti muutaman hetken tottua ja varautua tähän. Ajonopeudetkin olivat melkolailla riskirajoilla..

Tapaamamme paikalliset ihmiset olivat sangen sydämellisiä, ainakin pääosin. Henkilökohtaisesti koin kaupungissa suuren yllätyksen ja elämyksen, jota en tule ikinä unohtamaan. Terveiseni kahdelle Arturolle! Kyse on asiasta mitä kellekään EI voi tulla mieleen, niin uskomaton asia se oli. Kuuluu elämän ihmeellisiin käänteisiin, muistoissa vaalittaviin, yksityisiin.

Saatan liittää reissustamme kuvia kirjoitukseeni myöhemmin. Itse en, yllättävää kyllä, ottanut yhtään kuvaa tältä reissulta. Ehkä siksi, että PlunttU on ostanut itselleen uuden järkkärin ja on oppinut ottamaan loistokkaita kuvia. Ehkäpä saan häneltä muutaman tänne liitettäväksi. 

Lisäys: 23.9.2013 Lisätty kuva, jonnka PlunttU kuvasi uudella järkkärillä varsin onnistuneesti! Kuvasta teetimme 1 m levyisen kanvastaulun muistoksi reissusta.

PS Nykyään pelaamme Carcassonnea asiaankuuluvat pelipaidat päällä, tuliaisina toimme kaikille omat!

lauantai 6. huhtikuuta 2013

iisi kiinalainen

Ainekset:

Lihaa (broiskun rintaa/ possua/ nautaa) 400 gr - ruskista pannulla (kana kannattaa jauhottaa) kuumassa rypsiöljyssä (nokare voita tai margariinia roiskumisen estämiseksi öljyn sekaan), suikaleiksi leikattuna

Vihannekset:
suippopaprikaa / tavallista paprikaa
shalottisipulia 4-5 (tai muutama pieni perussipuli)
purjoa (vaalea osa)
siitakesieniä (herkkusienetkin käyvät)
sokeriherneenpalkoja
kiinankaalia
valkosipulin kynsiä muutama   

suikaloi vihannekset ja paista nopeasti, ei tarvitse olla ihan läpikypsiäkään

1 Fond di Chef lieminappi (itse käytän aina broiskunlientä, riipppumatta mitä lihaa jäytän, kasvisliemi tai lihaliemi käyvät tietty myös)

500 ml vettä kiehuvaksi kuumennettuna

iso loraus sweet chili mausteseospullosta (desi menee hyvinkin, maun mukaan, voi lisätä syödessä tai maistelun jälkeen)

loraus  teriyaki kastiketta n. 2 rkl (itse suosin inkiväärillä maustettua) hiukan paksumpaa (Santa Maria) tai perus soijaa (muuta suolaa ei tarvita! sillä lihaliemessäkin on suolaa)

Maissijauhoa (vaalean kastikkeen suuruste Maizena on parasta, voi lykätä suoraan kuumaan liemeen)

Itse sekoitan kaikki liemiainekset ja puristetut valkosipulinkynnet kuuman veden kanssa ja yhdistettyäni paistamani lihat ja vihannekset, hulautan tämän kastikkeen saostumaan samaan paistinpannuun missä em. ainekset paistoin (maku tulee kaikki talteen).

Lisukkeeksi keittelen joko riisiä tai yleensä SantaMarian nuudeleita, tai muita maustettuja nuudelssoneita.

Oletkohan tyytyväinen Hantta? :) (Hänen pyynnöstään naputtelin tämän ohjeen)